El llegat de lastrònom català Josep Comas solà, en perill [NOT TRANSLATED]
Actualitzada el 5/05/2012 17:16
Vivim temps de profunda crisi econòmica que, a vegades, fa que els nostres dirigents oblidin els protagonistes dun brillant passat, personatges emblemàtics que van fer de Barcelona una ciutat eterna. Si diem això és per la trist noticia que ens arriba del possible enderrocament imminent de Vil·la Urània, la vivenda del famós astrònom barceloní Josep Comas Solà, situada entre la Via Augusta 102-104 i el carrer Saragossa 29. Diverses institucions catalanes shan fet ressò i han demanat a lAjuntament que es preservi ledifici i es respecti la voluntat pòstuma daquest eminent científic català. De fet la cessió de ledifici apareix al seu testament adreçada a fer-la servir com a observatori popular, grup escolar o institució cultural amb la petició que shi preservés el seu llegat. El multitudinari soterrament daquest personatge pioner de la divulgació científica que apareix a les fotos de La Vanguardia del 5 de desembre de 1937 donen bona mostra de ladmiració popular que se li professava. Si a tots els nivells aquesta ciutat ha donat grans artistes i intel·lectuals, pocs posarien en dubte que dins del capítol científic la figura de Comas Solà ocupa una posició molt destacada, no només pels seus descobriments dasteroides, cometes i pels seus estudis de planetes. Comas Solà va exercir una tasca de divulgació de lastronomia que no ha tingut parangó des de la seva mort. Nascut a Barcelona lany 1868 pot dir-se que va ser un pioner en el seu temps. Amb només quinze anys va fer una acurada reconstrucció de la trajectòria atmosfèrica dun meteorit caigut a Tarragona que va ser publicada a la famosa revista Lastronomie francesa en el que es pensa va seer el seu primer contacte amb el famós divulgador Camille Flammarion. Començava així de ben jove una sèrie dobservacions astronòmiques que va acompanyar amb la seva brillant llicenciatura en Física i Matemàtiques per la Universitat de Barcelona. Lany 1896 va ser anomenat astrònom de lObservatori Català una iniciativa dun mecenes també apassionat de la ciència, lindustrial Rafael Patxot. Poc després va promoure la construcció de lObservatori Fabra inaugurat lany 1903.
Però, què representa Vil·la Urània? És tot just la torre-observatori on va viure Comas Solà i des don va començar les seves valuoses observacions astronòmiques que van dur a importants descobriments, fins i tot abans que potenciés la construcció de lObservatori Fabra. A aquest últim va descobrir onze asteroides, entre ells el que va anomenar 945 Barcelona lany 1921, i també diversos cometes com ara el periòdic 32P/ Comas Solà.
Potser es sorprendran però el millor llegat de Comas Solà encara és present a certes llibreries de vell. Les seves obres més populars, com ara el seu llibre Astronomia publicat per lEditorial Ramón Sopena en la seva primera edició lany 1935 encara pot adquirir-se a llibreries del vell. Un llibre enormement popular que explica i contagia la seva manera apassionada i brillant dentendre i difondre lastronomia. La seva memòria a la ciutat ha de romandre viva.
Reference: Article del ara.cat
Read more [NOT TRANSLATED]