Els guanyadors del Barcelona Zero-G Challenge 2024 fan volar amb èxit el seu experiment en microgravetat
Llegenda: L’equip GRABE i el pilot Daniel Ventura González-Alonso amb l’avió que duria a terme l’experiment.
Crèdits: UPC.
L’equip ‘GRABE’, un grup d’estudiants filipins guanyadors del Barcelona Zero-G Challenge, ha desenvolupat amb èxit el seu experiment en un vol parabòlic a l’Aeroport de Sabadell (Barcelona). El nom de l’equip prové d’una expressió exclamativa filipina que significa ‘fora del comú’, un reflex de les experiències úniques que han viscut durant aquest repte.
El Barcelona Zero-G Challenge és una competició internacional d’estudiants coordinada per Antoni Pérez-Poch, professor i investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) a l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), i membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). La iniciativa compta amb la col·laboració de l’AeroClub Barcelona-Sabadell i, en aquesta edició, també de Students for the Exploration and Development of Space in the Philippines (SEDS-Philippines). L’objectiu d’aquest repte és promoure la recerca aeroespacial entre els joves, tot fomentant noves vocacions en aquest àmbit i despertant l’interès pels estudis STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques).
L’experiment de GRABE ha investigat el comportament en microgravetat dels fluids d’espessiment per cisallament (STFs, per les sigles en anglès), un tipus de fluid no newtonià que augmenta la seva viscositat quan rep un impacte. Mitjançant la simulació d’una caiguda lliure d’uns ossos encapsulats en STF, l’equip va voler determinar si l’absència de gravetat afecta les propietats protectores d’aquest fluid, essencials per a aplicacions com armadures flexibles i amortidors de vibracions en aeronàutica.
L’equip està format per Danielle Baldono (Ateneo de Manila University), Michelle Dote (National University), Leonardo Florenz Eugenio (De La Salle University) i Juan Migelle Ferido (De La Salle University), i ha comptat amb l’assessorament de les mentores Isabela Huckabee (Cornell University, EUA) i Florence Pauline Basubas (Universitat Pompeu Fabra). Durant tres mesos, han desenvolupat el seu experiment amb la supervisió remota del professor Antoni Pérez-Poch i del pilot Daniel Ventura González-Alonso, de l’AeroClub Barcelona-Sabadell. Un cop a Barcelona, han muntat la seva càrrega experimental sota la supervisió del professor David González Díez al UPC Space Exploration Lab de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), i posteriorment van visitar el Computer Science and Microgravity Lab a l’EEBE.
Tot i alguns retards meteorològics i desafiaments tècnics, l’equip va aconseguir fer volar amb èxit el seu experiment en un vol parabòlic, el 13 de desembre, realitzant fins a 25 paràboles de microgravetat completa. Aquest ha estat el primer experiment d’aquest tipus i el primer realitzat pel Barcelona Zero-G Challenge amb un avió Pitts. Aquest avió acrobàtic monomotor ha demostrat per primera vegada que pot proporcionar fins a 9,5 segons de microgravetat per paràbola, marca que superan els temps aconseguits anteriorment pel Mudry CAP10-B, un altre avió monomotor de microgravetat. L’èxit d’aquest projecte no només destaca l’enginy dels estudiants, sinó que també obre noves vies per a la recerca en tecnologies espacials innovadores.
Llegenda: L’equip GRABE amb els professors i mentors que els han acompanyat en el seu projecte.
Crèdits: UPC.