Els detectors d’ones gravitacionals inicien un nou període d’observació per explorar els secrets de l’Univers
L’IEEC participa en Virgo a través de l'Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB)
Els investigadors i investigadores esperen observar fenòmens còsmics més energètics i posaran a prova la teoria de la Relativitat d'Einstein
La col·laboració LIGO-Virgo-KAGRA (LVK) comença avui un nou període d'observació amb instruments millorats, models de senyal nous i encara més precisos, i mètodes d'anàlisis de dades més avançades. La col·laboració LVK està formada per científics i científiques de tot el món que utilitzen una xarxa d'observatoris —LIGO als Estats Units, Virgo a Europa i KAGRA al Japó— per buscar ones gravitacionals, ondulacions en l'espaitemps, generades per la col·lisió de forats negres i altres fenòmens còsmics extrems.
Aquest període d'observació, etiquetat com O4, promet portar l'astronomia d'ones gravitacionals al següent nivell. O4 començarà el 24 de maig i durarà 20 mesos, incloent fins a dos mesos de pauses de posada en marxa. Serà la cerca d'ones gravitacionals més sensible fins avui. LIGO reprendrà les seves operacions el 24 de maig, mentre que Virgo s'incorporarà a finals d’any. KAGRA s'incorporarà durant un mes, a partir del 24 de maig, i es reincorporarà més endavant després d'algunes millores.
«Gràcies al treball de més de mil persones de tot el món durant els últims anys, obtindrem la visió més profunda de l'Univers d'ones gravitacionals fins ara», ha declarat Jess McIver, portaveu adjunta de la Col·laboració Científica LIGO (LSC, de les seves sigles en anglès). «Un major abast significa que aprendrem més sobre els forats negres i les estrelles de neutrons, i que augmentarem les possibilitats que trobem alguna cosa nova. Estem molt il·lusionats per veure què hi ha allà fora».
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) participa en aquesta col·laboració a través de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), que compta amb investigadors treballant en Virgo. Aquest detector continuarà les activitats de posada en marxa per augmentar la seva sensibilitat abans d'incorporar-se a O4 a la fi d'enguany. «Al llarg dels últims mesos hem identificat diverses fonts de soroll i hem fet progressos significatius en la sensibilitat, però sense aconseguir l'objectiu de disseny», ha declarat el recentment triat portaveu de Virgo, Gianluca Gemme. «Estem convençuts que aconseguir la major sensibilitat del detector és la millor manera de maximitzar el seu potencial de descobriment».
KAGRA ja està funcionant amb la sensibilitat prevista per a principis d'O4. Jun'ichi Yokoyama, president del Congrés Científic de KAGRA, afirma: «KAGRA és el primer detector de 2,5a generació del món que va començar a funcionar 20 anys després que LIGO. Ens unirem a O4 durant un mes i reprendrem la posada en marxa per continuar millorant la sensibilitat de cara a la nostra primera detecció».
Amb l'augment de la sensibilitat dels detectors, O4 observarà una fracció de l'Univers major que en els anteriors períodes d'observació. Els detectors de LIGO començaran O4 sent aproximadament un 30% més sensibles que abans, el que es traduirà en la detecció d'una fusió de forats negres o altres objectes cada 2 o 3 dies. A més, la major sensibilitat augmentarà la capacitat d'extreure més informació física de les dades. Aquesta major fidelitat del senyal millorarà la capacitat dels científics i científiques per posar a prova la teoria de la Relativitat General d'Einstein i inferir la veritable població d'estrelles mortes en l'Univers local.
Els primers senyals d'ones gravitacionals es van detectar el 2015. Fins avui, la xarxa global ha detectat més de 80 fusions de forats negres, dues probables fusions d'estrelles de neutrons i alguns successos que molt probablement eren forats negres fusionant-se amb estrelles de neutrons. Durant O4, els investigadors i investigadores esperen observar fenòmens còsmics encara més energètics i obtenir una major comprensió sobre la natura de l'Univers.
Nota de premsa elaborada en col·laboració amb l'Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) i la Col·laboració LIGO-Virgo-KAGRA.
Imatge Principal
Peu d’imatge: Impressió artística de les ones gravitacionals generades per estrelles binàries de neutrons.
Crèdit: R. Hurt/Caltech-JPL
Enllaços
– IEEC
– Institut de Ciències del Cosmos
– LIGO
– Virgo
– KAGRA
Més informació
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat de recerca ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat de recerca CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) amb la unitat de recerca CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat de recerca ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).
Contactes
Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat