ELGAR: el Laboratori Europeu de Recerca en Gravitació i Interferometria Atòmica

2019-12-13
12:15
CSIC
Sala Alberto Lobo (ICE building, UAB Campus)
ELGAR: The European Laboratory for Gravitation and Atom-interferometric Research
Després de la inauguració de l'astronomia d'ones gravitacionals amb la primera detecció directa d'ones gravitacionals a partir de la coalescència d'un forat negre binari per part de l'Observatori d'Ones Gravitacionals de l'interferòmetre làser (LIGO, per les sigles en anglès), la carrera per cobrir les parts més rellevants de l'espectre d'ones gravitacionals va actualment a tota velocitat.

De fet, després d'onze deteccions (10 forats negres binaris i un estel de neutrons binari), la col·laboració LIGO-Virgo, que opera a la banda d'alta freqüència, està immersa en la tercera fase d'observació amb molts nous candidats potencials. D'altra banda, LISA és la futura missió ESA-L3 per a l'astronomia d'ones gravitacionals de baixa freqüència. Les matrius de sincronització de polsos, que cobreixen la banda de freqüència molt baixa, tenen sensibilitats dins de la regió de descobriment de l'espai de paràmetres predit. I finalment, els experiments de polarització de l'CMB continuen el seu desenvolupament en la banda de freqüències ultra baixes.

Malgrat aquests esforços, encara hi ha buits que cal omplir en l'espectre d'ones gravitacionals. En particular, la banda dels deciHertzs no està ben coberta ni pels detectors terrestres ni per LISA. En aquesta xerrada, presentaré nous esforços per omplir la banda dels deciHertzs amb nova tecnologia, interferometria atòmica, i parlaré sobre la gran ciència que es pot fer amb el detector proposat ELGAR.

Share This