IEEC | ALTRES

El projecte ILIADA, seleccionat a la convocatòria per testejar tecnologia a bord de la propera missió satel·litària de l’Estratègia NewSpace

Jun 5, 2024

Llegenda: El projecte ILIADA implementarà una primera versió de sensors per a la missió LISA, que detectarà ones gravitacionals a l’espai mitjançant tres naus espacials que volaran en formació triangular. Els làsers disparats entre els satèl·lits mesuraran com les ones gravitacionals alteren les seves distàncies relatives.
Crèdits: AEI/MM/Exozet

El passat mes de febrer, la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) van obrir la convocatòria per a la selecció de la càrrega útil a mode de demostrador tecnològic en òrbita (IOD, per les sigles en anglès) que serà embarcada en la nova missió satel·litària d’Observació de la Terra. Aquesta missió donarà continuïtat a la missió Menut en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, impulsada per la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’IEEC, la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

La convocatòria tenia per objecte oferir l’oportunitat a empreses, entitats o centres de recerca amb seu a Catalunya de presentar una de les seves tecnologies innovadores per integrar-la en la plataforma d’aquest nou satèl·lit, amb l’objectiu de validar-la en òrbita, accelerar la seva introducció en el mercat o demostrar-ne capacitats addicionals.

Analitzades totes les candidatures rebudes, el comitè avaluador designat per la Generalitat de Catalunya i l’IEEC ha resolt que la proposta IN-ORBIT LISA DIAGNOSTICS DEMONSTRATOR (ILIADA) disposarà de l’oportunitat d’integració i vol a bord del pròxim microsatèl·lit que proveirà la quarta missió de l’Estratègia NewSpace de Catalunya per mirar d’assolir els objectius tècnics i científics que ha plantejat.

El projecte ILIADA implementarà una primera versió dels sensors del Subsistema de Diagnòstics Científics (SDS), la contribució espanyola a la missió LISA (Laser Interferometer Space Antenna) de l’Agència Espacial Europea (ESA), que posarà per primera vegada un observatori d’ones gravitacionals a l’espai, així com també conceptes innovadors de sensors desenvolupats en el marc de l’IEEC. Mitjançant l’ús de magnetòmetres d’alta precisió i del monitor de radiació a bord, ILIADA intentarà detectar els corrents elèctrics que s’alineen amb les línies de camp magnètic terrestre, en el seu pas pels pols. Aquestes mesures s’utilitzen per entendre millor com es genera el nostre camp magnètic i poden aportar nous coneixements sobre clima espacial, és a dir, la mesura i anàlisi en temps real del conjunt de propietats físiques del Sol, el medi interplanetari, la magnetosfera, l’atmosfera i la superfície terrestre que es troben influenciades, directament o indirecta, per l’activitat solar. Entendre el clima espacial és important per l’impacte que pot tenir en les nostres infraestructures, tecnologia, societat i salut.

El projecte ILIADA està liderat per investigadors i membres de l’IEEC a  l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), amb la col.laboració de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC). Concretament, es tracta dels grups següents: Astronomia Gravitacional – LISA (CSIC), Micro i Nano Tecnologies (UPC), la Unitat Tecnològica – divisió d’instrumentació (UB), i el Centre d’Estudis i Recerca Espacials – CERES, juntament amb el grup d’enginyeria 3Cat-Gea (IEEC).

Trobareu la resolució oficial de l’adjudicació en l’enllaç següent:

Share This