El 5è Fòrum de l’IEEC reuneix més de 120 assistents al Cosmocaixa
La jornada va començar amb la benvinguda del director, Ignasi Ribas, que va fer una presentació general de l’Institut. El va seguir Marc Ribó, director de l’Observatori del Montsec, comentant les darreres novetats d’aquesta infraestructura, com la recent incorporació dels nous filtres per al Telescopi Joan Oró.
Aquesta primera sessió també va comptar amb la cap de Comunicació de l’IEEC, Ana Montaner, que va anunciar la publicació de la nova pàgina web de l’Observatori del Montsec. Joan Anton Català, comissari de l’Any Joan Oró, va presentar a continuació aquesta figura emblemàtica de l’astronomia catalana i universal, juntament amb algunes activitats dutes a terme en el centenari del seu naixement.
El matí va acabar amb un panell de luxe sobre ones gravitacionals: Eugenio Coccia (director de l’Institut de Física d’Altes Energies), Alicia M. Sintes (professora catedràtica de la Universitat de les Illes Balears), Carlos Sopuerta, moderat per Xavier Luri (director de l’ICCUB).
El moment del cafè va servir també per veure els pòsters que alguns investigadors i investigadores de l’IEEC s’animaven a presentar.
Luisa Lara, investigadora del Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA-CSIC), va obrir la segona sessió de la jornada. Ens va parlar de la missió de l’Agència Espacial Europea (ESA) JUICE, que explorarà el sistema de Júpiter. Josep Maria Trigo-Rodríguez, la va seguir al faristol, parlant de defensa planetària i les missions DART i HERA.
A continuació, Ignasi Esteva, Guillem Anglada i Carles Sierra van presentar els inicis del projecte PhotSat, i Juan Ramos va prosseguir amb C3SatP, una càrrega útil per a observació de la Terra.
Aquesta segona part va tancar amb 10 Elevator Pitches ('Presentacions llampec') de 2 minuts cadascun, una sessió especialment adreçada a joves investigadors i investigadores i estudiants de doctorat. Les presentacions, que van tocar pràcticament totes les branques i unitats de recerca de l’IEEC, mostraven la recerca dels participants (científica o tecnològica).
Ignasi Ribas, director de l'IEEC, en un moment de la seva presentació de benvinguda.
Pilar Montes, directora de l’Àrea de Gestió i Gerent de l’IEEC, va procedir a fer el lliurament dels premis a Millor Treball Final de Màster (2021/22), atorgat a Judit Donada Oliu i a les Millors Tesis Doctorals (2020/21 o 2021/22), atorgats a David Baroch i Joan Francesc Muñoz.
En el darrer bloc de xerrades, Carlos López ens va posar al dia sobre els usos de la intel·ligència artificial per a l’observació de la Terra, i Nadia Blagorodnova ens va parlar sobre interaccions violentes entre estrelles massives. D’altra banda, Helena Ubach va rescatar les ones gravitacionals de nou, mostrant-nos com es poden fer servir per explorar objectes astrofísics.
La darrera part d’aquesta sessió va tractar sobre les oportunitats en el marc de la creació de l’Agència Espacial Espanyola i de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya (APEC) de l’IEEC. La presentació va anar a càrrec de Pep Colomé (director de l’APEC) i Ignasi Ribas, que va parlar de la part espanyola en nom d’Álvaro Giménez (CDTI), convidat extern que finalment no va poder assistir-hi. Posteriorment, es va obrir el torn de paraules, que va trobar a un auditori desitjós de plantejar les seves inquietuds sobre mitigació de contaminació lumínica provocada per satèl·lits i ús de dades i privacitat, entre moltes altres qüestions.
Per últim, una copa de cava i unes galetes de l’IEEC van servir per berenar i socialitzar abans d’acomiadar-se. Només queda agrair a tothom qui ha fet possible el bon funcionament de la jornada, i als membres de l’IEEC per assistir-hi i participar-hi!
Gràcies i fins l’any que ve!