Discrepància en la constant de Hubble: indeterminacions sistemàtiques o una nova física?

2019-10-18
12:15
CSIC
Sala Alberto Lobo (ICE building, UAB Campus)
Tension on the Hubble constant: systematic uncertainties or new physics?
Amb el recent augment en la precisió dels nostres conjunts de dades cosmològics, les mesures dels paràmetres del model ΛCDM proporcionades per les observacions d'alt i baix desplaçament cap al vermell van començar a estar en discrepància.

Una de les discrepàncies més cridaneres que tenim avui en dia es refereix al valor de la taxa d'expansió de l'univers en l'actualitat, la constant de Hubble, que s'aproxima a una discrepància de 5-sigma entre les mesures derivades del fons còsmic de microones i les mesures locals.

Hi ha essencialment dues raons diferents que podrien explicar aquesta diferència. O bé hi ha algunes incerteses sistemàtiques no explicades en les mesures, o bé hi ha una nova física en el nostre model cosmològic que pot canviar el valor derivat de les observacions d'alt corriment. En la literatura recent, hi ha molts articles enfocats en una d'aquestes dues opcions per resoldre la discrepància en la constant de Hubble. En aquesta xerrada, primer faré una breu introducció a alguns dels mètodes per estimar el valor de la constant de Hubble.

Després presentaré els resultats d'un article recent en el que intentem resoldre la discrepància combinant l'addició d’una nova física i l'addició d'incerteses sistemàtiques no comptabilitzades en les dades de les supernoves de tipus Ia. I acabaré presentant les idees més prometedores que podrien finalment resoldre la discrepància.

Share This