DESI comença a prendre mesures després d’un període de prova que bat rècords
Investigadors de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC) i a l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) participaran en l’anàlisi dels resultats.
L’Instrument Espectroscòpic d’Energia Fosca (DESI, per les sigles en anglès) comença oficialment avui, 17 de maig de 2021, una recerca de cinc anys per cartografiar l’Univers i desvelar els misteris de l’energia fosca. Per completar aquesta recerca, DESI recollirà la llum d’uns 30 milions de galàxies i altres objectes distants de l’Univers, cosa que permetrà als científics construir un mapa 3D del Cosmos amb un nivell de detall sense precedents.
DESI és el més ambiciós d'una nova generació d'instruments destinats a comprendre millor el Cosmos, en particular el seu component d'energia fosca. La col·laboració internacional, que compta amb una important participació espanyola, inclou membres de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC) i a l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), que participarà en l’anàlisi dels resultats.
El projecte ha suposat deu anys d’esforç, des del disseny de l’instrument fins al moment en què DESI començarà a recollir dades. Aquestes dades ajudaran els científics a entendre millor la força repulsiva associada a l’energia fosca que impulsa l’acceleració de l’expansió de l’Univers a través de grans distàncies còsmiques. L’inici formal del mapatge quinquennal de DESI segueix una prova de quatre mesos de la seva instrumentació feta a mida que va capturar espectres de quatre milions de galàxies, un nombre major que la producció combinada de tots els mapatges espectroscòpics anteriors.
«DESI ens permetrà veure un ordre de magnitud més de galàxies d’allò vist fins ara i estudiar l'evolució de l'Univers des de fa 11.000 milions d'anys fins als nostres dies», explica Héctor Gil-Marín, investigador de l'IEEC a l'ICCUB, qui codirigirà l’anàlisi dels mapes de galàxies.
Llegenda: L'instrument DESI, representat per la superfície circular en blau, amb la imatge superposada de la galàxia d'Andròmeda (M31). Els cercles petits dins de la superfície circular representen les regions del cel accessibles per cadascun dels 5.000 posicionadors de fibres robòtiques. En aquesta mostra els 5.000 espectres recollits per DESI de forma simultània inclouen galàxies distants i quàsars, a més d'estrelles pertanyents a la galàxia d'Andròmeda. L'espectre representat a la imatge correspon a un quàsar distant amb una edat d'onze mil milions d'anys.
Crèdits: col·laboració DESI i Legacy Imaging Surveys.
El telescopi DESI genera espectres de les galàxies i dels quàsars, la qual cosa proporciona la seva velocitat de recessió. «Sabem que com més lluny està l'objecte, més gran és la seva velocitat de recessió, cosa que ens permet construir un mapa 3D de l'Univers», afegeix Gil-Marín. S'espera que la distribució detallada de les galàxies al mapa doni noves idees sobre la influència i la naturalesa de l'energia fosca. A part de la distància relativa i la velocitat dels objectes que s’observen, la llum recollida revela informació de la seva composició química.
«La capacitat excepcional de DESI per recollir espectres és gràcies, en part, al programari de l'instrument», diu Santiago Serrano, científic de l'IEEC a l'ICE que ha desenvolupat part dels algoritmes necessaris per guiar el telescopi. Acredita desenes de persones del seu grup i de tot el món que han construït i provat milers de components de DESI, la majoria exclusius de l’instrument.
Situat a l’Observatori Nacional Kitt Peak, prop de Tucson (Arizona, EUA), l’instrument DESI és una col·laboració científica internacional finançada per l’Oficina de Ciències del Departament d’Energia dels Estats Units. L’instrument inclou una nova òptica que augmenta el camp de visió del telescopi, així com 5.000 fibres òptiques controlades robòticament per recollir dades espectroscòpiques d’un nombre igual d’objectes del camp de visió del telescopi. En una nit qualsevol, es poden recollir espectres de fins a 150.000 objectes.
Sobre DESI
DESI està finançada per Oficina de Ciències del Departament d’Energia dels Estats Units i el National Energy Research Scientific Computing Center. Les institucions següents proveeixen finançament addicional: National Science Foundation dels Estats Units; Division of Astronomical Sciences sota contracte amb el National Optical Astronomy Observatory; Science and Technologies Facilities Council del Regne Unit; Fundació Gordon and Betty Moore; Fundació Heising-Simons; French Alternative Energies and Atomic Energy Commission (CEA); Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología de México; Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades d'Espanya i les institucions membres de DESI. Els científics de DESI se senten honrats que se'ls permeti dur a terme les investigacions astronòmiques en el lolkam Du'a (Kitt Peak, Arizona), una muntanya amb un particular significat per a la nació Tohono O’odham.
Participen a la col·laboració DESI el Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT), l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE, CSIC), l'Institut d'Estudis Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), l'Instituto de Física Teórica (IFT, UAM-CSIC), l'Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA-CSIC), l'Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) i l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB).
Trobareu més informació a la pàgina web de la col·laboració.
Enllaços
– IEEC
– ICE-CSIC
– ICCUB
– DESI
Més informació
L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.
L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).
Imatge: PR_MainImage.png
Llegenda: Petita secció del pla focal de DESI, on es mostra cadascun dels posicionadors robòtics. Les fibres òptiques, que es troben instal·lades als posicionadors, estan retroil·luminades mitjançant llum blava a la imatge.
Crèdits: col·laboració DESI.
Contactes
Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya
Ana Montaner i Rosa Rodríguez
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat
Santiago Serrano
Barcelona, Espanya
Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC)
Correu electrònic: serrano@ieec.cat, serrano@ice.csic.es
Héctor Gil-Marín
Barcelona, Espanya
Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB)
Correu electrònic: hectorgil@ieec.cat, hectorgil@icc.ub.edu