IEEC | ALTRES

Catalunya presenta un cas d’èxit d’ús de dades de satèl·lit al Parlament Europeu

Oct 26, 2023

Llegenda: Aquesta imatge en fals color del Sentinel-2 de Copernicus mostra la província de Nova Biscaia, a Filipines.
Crèdits: ESA (CC BY-SA 3.0 IGO)

Ahir es va celebrar al Parlament Europeu, a Brussel·les, el debat ‘Copernicus4regions’ centrat en el programa d’observació de la Terra de la Unió Europea Copernicus. Organitzat per NEREUS (la xarxa de regions europees que promou l’ús de tecnologies espacials), la Comissió Europea i l’Agència Espacial Europea (ESA), l’objectiu de la sessió va ser posar de manifest el valor del programa Copernicus per a les polítiques verdes relacionades amb l’adaptació al canvi climàtic.

Catalunya va ser una de les tres regions triades per presentar un cas d’èxit en l’ús de les dades Copernicus. La delegació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), encapçalada per la seva directora, la Sra. Miriam Moysset, va exposar la col·laboració que s’està duent a terme amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i que permet fer una millor gestió i control dels aqüífers i la seva explotació a través de la detecció de moviments del terreny amb dades radar de satèl·lit.

El Sr. Josep Colomé, director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya (APEC), dins de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), hi va participar com a membre de la junta directiva de NEREUS. L’IEEC participa en aquesta xarxa en representació de Catalunya, per delegació de la Generalitat, en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya. L’Estratègia NewSpace és impulsada pel Govern de la Generalitat amb la col·laboració de l’IEEC, la Fundació i2Cat i l’ICGC.

Copernicus és el programa d’Observació de la Terra de la Unió Europea, que ofereix serveis d’informació basats en dades de satèl·lit i dades in situ (de sensors, estacions de terra, etc.). El programa compta amb un conjunt de satèl·lits propis (la família ‘Sentinel’), que són complementats amb altres satèl·lits comercials o públics de missions participants.

La jornada es va iniciar cap a dos quarts d’una amb la benvinguda del Sr. Adam Jarubas, europarlamentari polonès que ha conduït l’acte. Aquest va transcórrer amb un seguit de presentacions i panells de debat fins a les tres de la tarda. Eurodiputats, assessors i experts van discutir sobre les aplicacions de les dades de satèl·lit en camps com la gestió del territori, la cura de la biodiversitat i els boscos, o l’agricultura, entre d’altres.

Galeria d’imatges
Share This