Innovació | Projectes per àmbits

Projectes per àmbits

Membres de l’IEEC porten a terme projectes de recerca i desenvolupament aplicats en gran varietat d’àmbits: recerca cientificotecnològica, observació de la Terra, navegació, seguretat espacial, telecomunicacions, tecnologies d’exploració planetària i segment terrestre, entre d’altres.

L’IEEC, en alguns casos a través de les seves Unitats de Recerca, cobreix una gran varietat d’aplicacions amb els projectes de recerca i desenvolupament que porta a terme: comunicacions amb nanosatèl·lits, ciències atmosfèriques i astronòmiques, infraestructures científiques, desenvolupaments tecnològics per a missions espacials actuals i futures, sistemes de posicionament i d’augmentació per satèl·lit i la seva vinculació amb tecnologia 5G, algorismes de compressió de dades, i planificadors de telescopis terrestres per a missions espacials, entre d’altres.

A continuació destaquem els més rellevants i recents, distribuïts en set àrees temàtiques, tot i que existeixen interrelacions entre elles.

Programes de recerca cientificotecnològics

Els programes de recerca que abasten les components científica i tecnològica són un pilar fonamental entre els projectes desenvolupats des de l’IEEC.

recerca

En particular, aquests programes són molt rellevants en el marc de desenvolupaments amb una component d’innovació significativa i que siguin d’alt interès per a missions futures.

En destaquen recentment els projectes ESA, anomenats LETS i LIRA, vinculats a la contribució a la missió LISA en l’àrea d’astronomia d’ones gravitacionals, amb el desenvolupament d’un subsistema de control de temperatura d’alta precisió, que permeten l’anàlisi i calibratge de sensors de temperatura, inclosos sensors òptics.

Observació de la Terra

L’Observació de la Terra des de l’espai és un element clau per a les ciències relacionades amb la Terra. Les aplicacions derivades de l’Observació de la Terra són fonamentals per comprendre i mitigar alguns dels grans reptes actuals: el canvi climàtic, la crisi dels recursos naturals, emergències i danys mediambientals o la pèrdua de la biodiversitat.
observacio
En aquest context, l’IEEC és un centre líder en teledetecció i ús de senyals de geo-posicionament per a aplicacions d’Observació de la Terra, des de la invenció de tècniques de mesura, prototips d’algoritmes i d’instrumentació, tècniques de calibració, verificació i validació, així com preparació i participació en missions espacials relacionades.

Entre les principals àrees d’especialització de l’IEEC se’n destaca l’ús dels Sistemes Mundials de Navegació per Satèl·lit (GNSS) en ciències atmosfèriques, la reflectometria basada en senyals d’oportunitat GNSS (GNSS-R), les radio-ocultacions GNSS (GNSS-RO), les tecnologies hiperespectrals avançades i la seva aplicació en petits satèl·lits, la fusió de dades per a la generació de productes d’Observació de la Terra i la millora de les infraestructures espacials ja existents (en particular, del programa Copernicus).

observacio

Navegació

En diversos grups de l’IEEC es fa palesa l’àmplia experiència en Posicionament, Navegació i Sincronització (PNT, per les sigles en anglès) en múltiples àmbits com l’Observació de la Terra, les Telecomunicacions i la Meteorologia Espacial, i en aplicacions terrestres que requereixen geo-posicionament.

navegacio

Es fa èmfasi també en la millora de les infraestructures espacials existents, EGNOS i Galileu (EGNSS), i en les seves evolucions futures i serveis associats, així com en el desenvolupament de nous conceptes en LEO-PNT, complementaris al GNSS, basats en transmissió de senyals de navegació des d’òrbites baixes. També cal destacar el posicionament basat en púlsars per permetre en el futur la navegació interplanetària.

Exemples rellevants inclouen, entre d’altres, el disseny, el desenvolupament i la prova d’algorismes per a futurs nous senyals EGNSS i LEO-PNT, nous receptors GNSS de baix consum per a aplicacions d’Internet de les Coses, mitigació d’interferències i autenticació de missatges de navegació, aspectes rellevants en ciberseguretat i proves de concepte del Galileo Commercial Authentication Service (CAS).

Seguretat espacial

Actualment, ha esdevingut una prioritat la protecció dels actius espacials contra amenaces com els fenòmens meteorològics, la brossa espacial i els objectes de proximitat terrestre.
seguretat_espacial

A aquests efectes, s’impulsen programes de vigilància i seguiment espacial (SST) i meteorologia espacial (S2P) per a la supervisió i l’anàlisi dels factors relacionats, com són l’activitat del Sol, la magnetosfera, la ionosfera i els canvis en les trajectòries dels objectes espacials.

L’Observatori del Montsec (OdM) contribueix activament des de fa anys al programa SST de la Unió Europea (EUSST) en el seguiment de satèl·lits. I també existeix una participació significativa en el programa S2P a través dels projectes SWESNET i SWEMED.

seguretat_espacial

Telecomunicacions

Més enllà de promoure les telecomunicacions com a una de les tres temàtiques de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, l’IEEC participa en projectes vinculats al desenvolupament d’un teleport de comunicacions satel·litals a l’Observatori del Montsec (OdM), al disseny de senyals i modulacions per EGNSS, així com projectes vinculats a aplicacions que requereixin de comunicacions 5G i l’ús de l’Internet de les Coses (IdC).

telecomunicacions

Exemples associats inclouen la utilització de l’estació de comunicacions satel·litals del NanoSatLab UPC, amb antenes en les bandes VHF/UHF i S, per comunicació amb el satèl·lit Enxaneta, i els tràmits regulatoris de radiofreqüència corresponents.

En particular, l’IEEC és responsable de l’explotació d’aquesta estació i s’ha inscrit al registre d’operadors de xarxes i de serveis de comunicacions electròniques de la CNMC. També destaquen projectes en compressió de dades per fomentar l’ús eficient dels radioenllaços satel·litals i un projecte d’innovació vinculat a la Formació Professional que promou el desplegament de laboratoris de comunicacions 5G, satel·litals i l’IdC per a aplicacions en seguretat laboral.

Tecnologies d’exploració planetària

L’IEEC és un centre punter en la construcció d’instrumentació i sensòrica per a l’exploració espacial.
exploracio_planetaria

En particular, per a missions a la lluna i a Mart i per a l’estudi científic d’exoplanetes. També participa en diferents xarxes europees que defineixen el full de ruta en àrees d’investigació teòrica i experimental.

Fruit del projecte MELISA, impulsat des de l’IEEC, s’ha dissenyat i desenvolupat un magnetòmetre miniaturitzat, de molt baix soroll, en el rang ultra-baix de freqüències, que implementa la modulació del camp magnètic mitjançant ressonadors microelectromecànics (MEMS). Un altre cas de col.laboració europea és el projecte MiniPINS, que té com a objectiu desenvolupar i prototipar paquets de sensors de superfície miniaturitzats per a Mart i la Lluna.

exploracio_planetaria

Segment terrestre

En el marc de l’estudi del cosmos i la Terra, l’IEEC és un agent actiu en la construcció d’instrumentació astronòmica i terrestre.

Segment_terrestre

Assumeix també responsabilitats d’alt nivell en la implementació, la gestió operativa i en el processat de dades a nivell de segment terrestre.

Tot això es reflecteix amb el foment d’un teleport de comunicacions al Montsec, del qual destaca l’Estació terrestre en banda S de l’Observatori del Montsec, el desenvolupament i l’adaptació del programari STARS per al telescopi COLIBRI a Mèxic,
i la col.laboració en recerca i desenvolupament per a l’observatori Cherenkov Telescope Array (CTAO) al desert d’Atacama situat al nord-est de Xile.