IEEC | La institució
La institució
L’IEEC és el resultat de més de vint-i-cinc anys de treball de recerca d’alta qualitat, en col·laboració amb institucions internacionals de prestigi. L’Institut fou fundat el febrer de 1996 com una fundació privada sense ànim de lucre, amb la finalitat de promocionar l’R+D en l’àmbit espacial a Catalunya.
L’IEEC pertany al sector públic de la Generalitat de Catalunya i és, alhora, un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya.) Està regit per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC) i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).
L’Institut està format per quatre Unitats de Recerca, les quals constitueixen el nucli de l’activitat d’R+D. Aquestes són:
Cada una d’aquestes unitats fou creada i està governada per les normes d’una de les institucions acadèmiques que són membres del Patronat. Els acords entre l’IEEC i les institucions acadèmiques del Patronat permeten l’intercanvi de personal i finançament. Els científics i tècnics de les Unitats de Recerca poden actuar al mateix temps com a membres de les seves institucions i com a membres de l’IEEC, prèvia aprovació de la seva afiliació.
L’IEEC compta amb un Director, nomenat pel Patronat, assistit per un Equip Directiu. L’organització de cada Unitat de Recerca és independent i els quatre directors són membres del Comitè de Directors, d’acord amb una estructura confederada. A més, el Patronat nomena un Consell Assessor Científic (CAC) extern. La seva funció és avaluar la qualitat dels resultats científics i tècnics de l’Institut, així com assessorar sobre la planificació estratègica de l’Institut i de l’organització general.
L’IEEC té com a missió general:
Esdevenir un centre reconegut internacionalment per atraure talent i fomentar col·laboracions, tant a nivell local com mundial
Ser un agent eficient de transferència de coneixement, innovació i tecnologia en el seu camp.
Conscienciar a la societat mitjançant la comunicació de la cultura científica.
L’IEEC gestiona l’activitat d’impuls del sector NewSpace a Catalunya i el desenvolupament de la política satel·litària.
Així mateix, l’IEEC gestiona l’activitat d’impuls del sector NewSpace a Catalunya i el desenvolupament de la política satel·litària. Entre d’altres, l’Institut actua com a entitat de referència per als agents públics i privats nacionals i internacionals en totes les qüestions relacionades amb el desenvolupament del sector espacial. A més, l’IEEC representa Catalunya en els programes relacionats amb l’espai en l’Estat Espanyol i la Unió Europea, en coordinació amb els departaments de l’Administració de la Generalitat competents i sense detriment de les seves competències.
D’altra banda, també forma part del seu objectiu promoure l’establiment de col·laboracions de caire internacional en temes relacionats amb el sector espacial i coordinar de forma estratègica les diverses infraestructures relacionades amb el sector NewSpace, així com crear-ne de noves en cas que sigui necessari. L’IEEC dona suport als programes de recerca i desenvolupament vinculats al sector espacial, potenciant la recerca, la innovació i la convergència de les tecnologies digitals amb el NewSpace, alhora que impulsa i genera un ecosistema competitiu per ajudar al creixement del sector.
Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona
L’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) és un centre interdisciplinari dedicat a la recerca fonamental en el camp de la cosmologia, així com a les aplicacions tecnològiques de les ciències del cosmos en general.
L’ICCUB ha estat distingit com a Unidad de Excelencia María de Maeztu pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Espacial (MINECO).
Els investigadors de l’ICCUB duen a terme una gran quantitat d’activitats de divulgació d’astronomia, les quals es troben recollides en el web Serviastro. Tots els continguts estan disponibles en anglès, català i castellà.
L’ICCUB articula la contribució de la UB a l’IEEC. Forma part de l’IEEC el personal investigador de l’ICCUB que treballa en astrofísica, cosmologia i línies tecnològiques transversals.
Centre d’Estudis i Recerca Espacial
El Centre d’Estudis i Recerca Espacials (CERES), és un centre d’estudis i recerca sense murs de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que té com a finalitat primordial la contribució a la recerca espacial i al desenvolupament de tecnologies de suport a les missions i programes espacials.
CERES constitueix un marc que facilita la col·laboració entre científics i enginyers de la UAB que duen a terme recerca científica bàsica o aplicada en l’àmbit de la tecnologia aplicada a l’espai. Dins les seves competències hi destaquen la promoció, l’organització i el desenvolupament de la recerca relacionada amb l’espai a la UAB, juntament amb la formació i l’enaltiment d’investigadors en aquest camp.
CERES articula la contribució de la UAB a l’IEEC.
Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai
El grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai (CTE) és un grup multidisciplinar de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) que coordina els investigadors d’aquesta universitat que treballen en els àmbits de l’aeronàutica i l’espai.
Les principals àrees de recerca en les que es treballa al CTE són el desenvolupament de tècniques numèriques i analítiques aplicades a la mecànica celeste i l’astrodinàmica, les aplicacions de tècniques de teledetecció passiva per a l’observació de la Terra, el desenvolupament de nanosatèl·lits i d’instrumentació científica per a grans missions, així com l’estudi de l’evolució estel·lar i nucleosíntesi.
El CTE articula la participació de la UPC a l’IEEC.
Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC)
L’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) és un centre del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) que es dedica a la recerca en astrofísica, amb diverses àrees científiques d’investigació i una unitat d’enginyeria avançada.
L’ICE centra la seva recerca en temes que abasten des de l’astronomia d’ones gravitacionals a l’astronomia de rajos gamma d’alta energia, l’Observació de la Terra, el sistema solar i altres planetes, entre altres.
L’ICE ha estat distingit com a Unidad de Excelencia María de Maeztu pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital (MINECO), situant-lo entre els centres de recerca més importants del país.
L’ICE articula la participació del CSIC a l’IEEC.