NoiseChisel i Gnuastro: detecció no paramètrica i anàlisi d’objectius astronòmics

2020-02-11
10:00
CSIC
Sala Alberto Lobo (ICE building, UAB Campus)
NoiseChisel and Gnuastro: non-parametric detection and analysis of astronomical targets
La instrumentació astronòmica ha avançat molt en els últims 40 anys: amb detectors digitals, telescopis espacials i telescopis terrestres de classe +8m, per exemple. No obstant això, el paradigma de detecció basat en senyals (per exemple, de Petrosian o Kron en el decenni de 1970, utilitzat en la seva major part tal com es va aplicar en sextractor des de mitjans de la dècada de 1990) segueix sent el mètode dominant de l'anàlisi de dades de baix nivell: detecció, segmentació i mesures o producció de catàlegs.

En aquesta xerrada, després d'examinar els principals biaixos sistemàtics en relació amb la detecció d'objectes astronòmics que són inherents al paradigma basat en el senyal, introduiré un paradigma de detecció basat en el soroll fonamentalment nou per detectar senyals que poden tenir relacions senyal/soroll extremadament baixes. Amb llindars que estan molt per sota del valor del cel, i una expansió no paramètrica en el soroll, és capaç de detectar amb èxit senyals molt difuses i de forma irregular al soroll (per exemple, galàxies, estels, etc.).

La implementació del programari es diu NoiseChisel. La xerrada continuarà amb una introducció al programari principal de NoiseChisel: utilitats d'astronomia GNU (o Gnuastro). Es tracta d'un gran paquet de programes i biblioteques útils per a l'anàlisi de dades astronòmiques directament en la línia d'ordres sense necessitat d'utilitzar mini-entorns com IRAF o Python. Compleix totalment amb els estàndards de codificació de GNU per a una fàcil integració en tots els sistemes operatius tipus Unix (distribucions GNU/Linux i MacOS, per exemple) amb una instal·lació, ús i documentació familiar.

Share This