El trencaclosques d’Arp299B-AT1: la primera imatge resolta d’un esdeveniment d’interrupció de marees

2020-02-14
12:15
CSIC
Sala Alberto Lobo (ICE building, UAB Campus)
The Arp299B-AT1 puzzle: First resolved imaging of a tidal disruption event
Els esdeveniments d'interrupció de marees (TDE, per les sigles en anglès) són flamarades transitòries produïdes quan una estrella es veu trossejada pel camp gravitatori d'un forat negre supermassiu (SMBH). Encara que hi ha proves indirectes que indiquen que alguns candidats a ser TDE poden haver format un doll relativista, cap imatge directa ha confirmat aquesta hipòtesi.

Presentaré el descobriment d'un succés transitori nuclear energètic a les regions centrals de la fusió de la galàxia propera Arp299B. L'esdeveniment transitori irradiava al menys 1,5E + 52 erg en l'infraroig però seguia sent esquiu a les longituds d'ona òptiques i de raigs X. Interpretem que les seves propietats sorgeixen de la interrupció de marea d'una estrella massiva (2-6 masses solars) que va passar a prop del forat negre supermassiu. El monitoratge interferomètric de línia de base molt llarga durant una dècada mostra una evidència inequívoca d'una morfologia similar a la dels dolls.

Aquest és el primer cas confirmat d'un doll de ràdio resolt en un TDE, validant així les prediccions teòriques. Examinaré breument les conseqüències dels nostres resultats en el context de les taxes teòriques i observades de TDE, així com les possibles repercussions d'aquest resultat en termes de retroalimentació radiativa.

Share This