IEEC | ALTRES

Catalunya posarà en marxa el Teleport de Sant Esteve a l’Observatori del Montsec el maig del 2025 en el marc de l’Estratègia NewSpace del Govern

Oct 16, 2024

  • Ho han anunciat avui a Milà la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, i el director de l’IEEC, Ignasi Ribas, en un acte al pavelló català del congrés espacial internacional IAC 2024
  • L’empresa italiana amb oficina a Catalunya Leaf Space, referent internacional en serveis per a comunicacions amb satèl·lits, instal·larà i operarà una estació terrestre de control amb la col·laboració de l’IEEC
  • El Teleport de Sant Esteve és una infraestructura estratègica amb aplicacions industrials que permetrà donar servei al mercat de satèl·lits tant a escala catalana com internacional

Llegenda: Jonata Puglia, cofundador i directiu de Leaf Space, Maria Galindo, secretària de Polítiques Digitals del Govern de la Generalitat, i Ignasi Ribas, director de l’IEEC.
Crèdits: IEEC.

La primera estació terrestre de control i recepció de dades satel·litàries de Catalunya promoguda per la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) iniciarà la seva activitat el maig vinent a les instal·lacions del Teleport de Sant Esteve de l’Observatori del Montsec (OdM). Ho han anunciat aquest matí la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, i el director de l’IEEC, Ignasi Ribas, en un acte a l’estand ‘NewSpace Catalonia’ impulsat per ambdues entitats a l’International Astronautical Congress (IAC) 2024 de Milà. En l’anunci, que s’ha fet davant l’ecosistema espacial català i internacional present al congrés, també hi ha participat Jonata Puglia, cofundador i directiu de Leaf Space, empresa referent internacional en serveis per a comunicacions amb satèl·lits que instal·larà i operarà l’estació terrestre amb la col·laboració de l’IEEC.

Aquesta estació de comunicacions esdevindrà una infraestructura pionera a Catalunya, ja dotada completament per oferir servei en tota l’estructura vertical de l’operació de satèl·lits, cosa que permetrà a les empreses catalanes i d’arreu el control i recepció de les dades de les missions satel·litàries mitjançant infraestructura local.

En aquest sentit, Maria Galindo ha afirmat que «el Teleport de Sant Esteve és una infraestructura clau per capacitar l’ecosistema català de l’espai i fer-lo més competitiu al mercat global, ja que permetrà donar servei tant a escala catalana com internacional». La secretària de Polítiques Digitals ha recordat que «plantar les llavors per fer créixer l’ecosistema i desenvolupar infraestructures clau, tant per a la recerca com per accelerar la validació de la tecnologia, són dos dels grans objectius de l’Estratègia NewSpace que impulsem des del Govern en col·laboració amb l’IEEC, la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya». Com també ho és, ha afegit, «continuar fomentant la col·laboració internacional en aquest sector global, promovent la participació de l’ecosistema català en fòrums mundials de debat espacial com l’IAC 2024, on facilitem la participació de 17 empreses». 

En la mateixa línia, Ignasi Ribas ha assegurat que «aquesta primera estació terrestre de control i recepció de dades satel·litàries de Catalunya promoguda pel Govern en col·laboració amb l’IEEC potenciarà que l’ecosistema espacial català segueixi desenvolupant projectes d’innovació tecnològica mitjançant aquesta nova incorporació de capacitats en el territori». El director de l’IEEC també ha volgut destacar que «les missions satel·litàries que s’impulsen des de l’Estratègia NewSpace, com ara el Menut o la futura missió GENEO-2, utilitzaran l’estació del Teleport de Sant Esteve per al control de missió i la descàrrega de dades».

Leaf Space, empresa italiana amb oficina a Catalunya que ofereix serveis de connectivitat satel·litària a escala internacional, integrarà l’estació del Teleport de Sant Esteve a la seva xarxa d’abast mundial, que proporciona servei a satèl·lits en tot tipus d’òrbites. L’estació de telecomunicacions, d’aproximadament 4 metres de diàmetre de disc, serà de tipus tri-banda, és a dir, oferirà capacitats de pujada i descàrrega de dades en la banda S, i de descàrrega en les bandes X i Ka de l’espectre radioelèctric.

En aquest sentit, Jonata Puglia ha destacat la importància de l’ecosistema català per a Leaf Space «com a espai per créixer com a empresa» i la idoneïtat del Montsec «com a emplaçament per desenvolupar noves infraestructures importants per als serveis que proporciona l’empresa a escala mundial».

L’Observatori del Montsec, gestionat per l’IEEC, està situat en una zona única a Catalunya pel que fa a la manca de soroll radioelèctric i les condicions de cel fosc. Amb aquesta primera estació terrestre de control i recepció de dades satel·litàries, s’amplia el  potencial de l’OdM com a emplaçament idoni tant per a l’observació astronòmica, com per a les telecomunicacions amb satèl·lits i les comunicacions òptiques.

Contactes

Oficina de Comunicació de l’IEEC

Castelldefels, Barcelona
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat

Sobre l'IEEC

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.

L’IEEC és una fundació del sector públic sense ànim de lucre, fundada el febrer de 1996. Està regit per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). L’IEEC és també un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Share This