IEEC | ALTRES

El New Space Economy Congress aplega més de 500 assistents a la seva tercera edició

Oct 4, 2024

  • El congrés, que s’ha celebrat durant els dies 1 i 2 d’octubre, ha comptat amb la participació de més de 70 ponents provinents de 18 nacionalitats
    diferents
  • L’edició d’enguany ha permès reflexionar sobre l’espai com a eina per impulsar la sostenibilitat i mitigar el canvi climàtic
  • La cita, que ha comptat amb la col·laboració de l’IEEC, ha reafirmat l’aposta de Barcelona com a capital de la nova economia de l’espai a Europa

Llegenda: La Llotja de Mar va acollir els dies 1 i 2 d’octubre el New Space Economy Congress.
Crèdits: Cambra de Comerç de Barcelona.

La Llotja de Mar de Barcelona ha estat la seu, un any més, del New Space Economy Congress, ja consolidat com a cita de referència internacional, que en la seva tercera edició ha comptat amb més de 500 assistents. L’esdeveniment ha servit per divulgar les oportunitats de l’espai, tant econòmiques com per idear serveis i aplicacions per fer avançar la societat i reafirma l’aposta de Barcelona com a capital de la nova economia de l’espai a Europa. Aquest any, l’atenció s’ha centrat en la tecnologia espacial proporcionada pels satèl·lits com a impuls de la sostenibilitat ambiental i de la mitigació del canvi climàtic.

L’edició del 2024 del New Space Economy Congress ha estat organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la Fundació i2CAT i la Fundació KIMbcn.

Durant les dues jornades del congrés, s’ha comptat amb la participació de 71 ponents provinents de 18 nacionalitats diferents que han compartit les seves visions al voltant de les tendències, reptes i aplicacions de la indústria. Entre les intervencions destacades, hi han participat Luca del Monte, cap del Departament de Comercialització de l’Agència Espacial Europea (ESA), i Catherine Kavvada, directora d’Espai Segur i Connectat a DG DEFIS – Comissió Europea.

En el marc de la present edició del congrés s’ha fet oficial l’anunci que el Govern de la Generalitat de Catalunya destinarà més de 8 milions d’euros a cofinançar, a través de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, el Phi-LabNET Spain@Barcelona, el projecte de l’ESA adjudicat al consorci liderat per l’IEEC que se centrarà en la recerca i transferència al mercat de solucions espacials en l’àmbit del canvi climàtic i la sostenibilitat. El projecte, que compta amb un pressupost de més de 13 M€ dels quals l’ESA n’aporta 5,2 a través de l’AEE, oferirà finançament, suport i accés a laboratoris i infraestructura als agents i empreses del sector de l’espai per dur a terme activitats de recerca i innovació que tinguin aplicacions amb potencial comercial en aquests àmbits.

A més, el congrés s’ha convertit en un espai excel·lent per establir contactes i aliances, amb les diverses sessions de networking programades durant els dos dies. Un exemple destacat ha estat el NewSpace Catalonia Accelerator, iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l’IEEC, que ha proporcionat una plataforma per a startups innovadores en l’àmbit del NewSpace, presentant noves propostes tecnològiques davant possibles inversors i fomentant l’ecosistema empresarial. De fet, els més de 200 contactes B2B registrats a través de l’aplicació oficial del congrés són una clara evidència de l’èxit de l’esdeveniment, facilitant connexions entre empreses i explorant noves oportunitats de negoci.

Enguany la cita ha comptat amb el paper d’institucions clau com l’Agència Espacial Europea (ESA), l’Agència de la Unió Europea per al Programa Espacial (EUSPA) i l’Agència Espacial Espanyola (AEE). Fruit d’aquesta participació, les sessions han abordat la cooperació global en el sector espacial i les oportunitats d’internacionalització per a empreses i institucions.

Llegenda: Josep Colomé, director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya a l’IEEC, durant la presentació del Phi-LabNET Spain@Barcelona.
Crèdits: IEEC.

Com en l’edició anterior, la primera jornada ha ofert una visió general del NewSpace amb les darreres innovacions, les estratègies per comercialitzar tecnologies i les oportunitats d’inversió; mentre que la segona ha posat el focus en les nombroses aplicacions i beneficis que les dades espacials poden proporcionar a d’altres sectors, en aquest cas, en els beneficis que pot aportar la tecnologia espacial en la lluita contra el canvi climàtic i, més concretament, en com pot contribuir a una millor gestió de l’aigua.

Nota de premsa elaborada en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Contactes

Oficina de Comunicació de l’IEEC

Castelldefels, Barcelona
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat

Sobre l'IEEC

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia. Com a resultat de més de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial així com altres sectors d’innovació.

L’IEEC és una fundació del sector públic sense ànim de lucre, fundada el febrer de 1996. Està regit per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). L’IEEC és també un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Share This