NewSpace Lab

Nanosat Lab UPC

El Laboratori de Nanosatèl·lits i Càrregues útils de la UPC (UPC NanoSat Lab), ubicat a la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (Campus Nord), és una iniciativa del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB – TelecomBCN).

Amb el disseny i desenvolupament de missions de nanosatèl·lits com a activitat principal, el laboratori se centra en l’exploració de conceptes innovadors de sistemes de petits satèl·lits i en el desenvolupament i la integració de subsistemes i càrregues útils, principalment per a l’observació de la Terra.

En l’actualitat, l’equipament de grau industrial del laboratori permet provar i qualificar sistemes de nanosatèl·lit en condicions espacials (fins a 6U). A més, s’han instal·lat dues estacions terrestres per operar les missions llançades.

Infraestructures/equipaments

Sala neta

Integració i tests de Cubesats i nanosatèl·lits: sala blanca ISO 8 de 26 m2 equipada amb instrumentació i eines per a la integració i tests de CubeSats i nanosatèl·lits. ISO-7 certificada. Monitoratge i control de les operacions des d’una sala exterior. Interfície elèctrica amb sala exterior incloent instrumentació, subministrament de corrent, generadors de senyal, prototips i altres. Busos digitals incloent Ethernet i USB, entre altres. Connectors de corrent estàndard.

Cambra tèrmica i de buit (TVAC)

Cambra tèrmica i de buit (TVAC, per les sigles en anglès) Trinos Vacuum Projects de 50 cm (diàmetre) per 52 cm (llargada), 250 litres de capacitat. 10^-5 mbar a 25ºC, 10^-8 mbar a -196ºC. Rang de temperatura de -196ºC a +300ºC. Sistema d’escalfament a través de tres làmpades d’infraroigs i sistema de refrigeració amb nitrogen líquid.

La TVAC és útil per a tests tèrmics i de pressió que emulen condicions a l’espai exterior, està inclosa dins de la sala blanca.

Taula de vibracions

Taula de vibracions Data Physics: diàmetre armadura: 174,5 mm; màxima força sinusoïdal: 7325 N; màxima força aleatòria: 5000 N; màxima acceleració: 120 g; massa del vibrador: 640 kg; freqüència: 5 Hz a 3 kHz. Acceleròmetres: 2x 10 g 8640A10T, 3x 50 g 8640A50T i 1x 500 g 8702B500. Taula de vibracions que emula condicions de llançament per a CubeSats, inclosa dins de la sala blanca.

Bobines de Helmholtz

Bobines de Helmholtz – Serviciencia SL: Dimensions: 1,42 m × 1,26 m × 1,31 m; superfície plataforma coixinet d’aire: 0,125 m2; Camp magnètic generat: 1,51 μT/A; Màxima intensitat: 800 μT; corrent màxim: 4,0 A @ DC; error ortogonalitat: 0,2. Bobina de Helmholtz per a tests i activitats de calibratge de diversos subsistemes.