Primers mapes d’observació de la Terra des de nanosatèl·lits tipus CubeSat

2021-07-30 09:00:00
Novel Earth-Observation maps provided by CubeSat nanosatellites
FSSCat és la primera missió de l’Agència Espacial Europea (ESA) basada en CubeSats que contribueix a donar suport als serveis del programa Copernicus d’Observació Terrestre. 

Membres de l’IEEC al NanoSat Lab de la UPC han desenvolupat la tecnologia per crear els primers mapes d’humitat del sòl, i de concentració, extensió i gruix del gel marí.

Estudiants i joves investigadors del NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i membres de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) han generat amb tecnologia pròpia els primers mapes d’humitat del sòl, i de concentració, extensió i gruix del gel marí, així com mapes de salinitat de l’Àrtic, en el marc de la missió FSSCat. Aquesta missió es va llançar a l’espai per part de l’Agència Espacial Europa (ESA) el 3 de setembre de 2020 i consta de dos nanosatèl·lits tipus CubeSat de 6 unitats. 

Aquests nanosatèl·lits, anomenats ³Cat-5/A i ³Cat-5/B i de la mida d’una capsa de sabates, han contribuït amb aquestes dades als serveis marí i terrestre del programa europeu d’observació de la Terra Copernicus. Els nanosatèl·lits han aportat dades de variables climàtiques essencials amb unes resolucions espacials i temporals molt bones, a més d’una alta precisió i un cost inferior respecte als satèl·lits convencionals. Les dades científiques de la missió s’han estat rebent des de l'Estació Terrestre de Satèl·lits del Montsec (SGSMontsec), ubicada a l’Observatori del Montsec (OdM – IEEC), desenvolupada i instal·lada pel NanoSat Lab específicament per a aquesta missió i gestionada per l’IEEC juntament amb la UPC. 

Llegenda: Mapes de concentració del gel marí a l’Àrtic del 7 de novembre del 2020: (a) mapa amb dades del radiòmetre de microones, (b) mapa de referència a partir de dades sobre el terreny, i (c) mapa d’errors
Crèdits: UPC – NanoSat Lab

El NanoSat Lab, dirigit pel catedràtic de la UPC i investigador de l’IEEC Adriano Camps, és un laboratori dedicat al disseny i fabricació de càrregues útils i petits satèl·lits vinculat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB), al Centre Específic de Recerca CommSensLab-UPC i al Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions (TSC) de la UPC. Els doctors per la UPC Joan Francesc Muñoz i Joan Adrià Ruiz de Azúa (actualment membre i exmembre de l’IEEC, respectivament) i Lara Fernàndez i Adrián Pérez, estudiants de doctorat del TSC i membres de l’Institut, han desenvolupat les càrregues útils de microones i l’SGSMontsec. 

La missió ha tingut com a objectiu principal monitoritzar el gel polar i la humitat del sòl. Els registres obtinguts constaten, per exemple, que l’any 2020 ha estat el segon a registrar la menor extensió del gel a l`Àrtic des que es tenen dades satel·litals. Així mateix, el FSSCat té com a altre objectiu assajar sistemes de comunicació entre nanosatèl·lits de cara a crear una futura xarxa de satèl·lits federats. S’anomenen així aquells satèl·lits que aconsegueixen compartir recursos per fer certes operacions, com ara la descàrrega compartida de dades, gràcies a sistemes que permeten aprofitar al màxim tant els sensors com les càrregues que viatgen a bord d’altres satèl·lits de forma cooperativa. 

Llegenda: Animació d’un dels mapes en la qual s’aprecia l’evolució de la humitat del sòl, també en zones no glaçades, de l’1 d’octubre al 4 de desembre de 2020. 
Crèdits: UPC – NanoSat Lab

La missió FSSCat va guanyar el ‘Sentinel Small Satellite (S^3) Challenge Award’ —la categoria més important dels Copernicus Masters Challenge Awards— i la ‘Copernicus Masters Competition’ el 2017. Seguint la política del programa Copernicus, les dades científiques de la missió estan disponibles en obert a la plataforma europea NextGeoss, que permet l’accés (i l’explotació posterior) a dades federades per a l’observació de la Terra.

A bord de la missió també ha viatjat l’experiment ɸ-sat-1, un demostrador tecnològic de l’ESA, el primer que incorpora la intel·ligència artificial a l’espai, i que ha servit per detectar la presència de núvols a les imatges òptiques i descartar les que no tenen prou qualitat.

Enllaços

IEEC
UPC
NanoSat Lab
FSSCat
 
Més informació

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) promou i coordina la recerca i el desenvolupament tecnològic espacial a Catalunya en benefici de la societat. L’IEEC fomenta les col·laboracions tant a nivell local com mundial, i és un eficient agent de transferència de coneixement, innovació i tecnologia.  Com a resultat de 25 anys de recerca d’alta qualitat, duta a terme en col·laboració amb les principals organitzacions internacionals, l’IEEC es troba entre els millors centres d’investigació internacionals centrats en àrees com: l’astrofísica, la cosmologia, les ciències planetàries i l’observació de la Terra. La divisió d’enginyeria de l’IEEC desenvolupa instrumentació per a projectes terrestres i espacials, i té una àmplia experiència treballant amb organitzacions privades i públiques del sector aeroespacial, així com altres sectors d’innovació.   

L’IEEC és una fundació privada sense ànim de lucre regida per un Patronat compost per la Generalitat de Catalunya i unes altres quatre institucions amb una unitat científica cadascuna, que en conjunt constitueixen el nucli de l’activitat d’I+D de l’IEEC: la Universitat de Barcelona (UB) amb la unitat científica ICCUB – Institut de Ciències del Cosmos; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la unitat científica CERES – Centre d’Estudis i Recerca Espacials; la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la unitat científica CTE – Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai; i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) amb la unitat científica ICE – Institut de Ciències de l’Espai. L’IEEC és un centre CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

Imatge

Llegenda: Mapa de l’extensió de gel a l’Àrtic
Crèdits: UPC – NanoSat Lab

Contactes

Oficina de Comunicació de l'IEEC
Barcelona, Espanya

Ana Montaner i Sònia Bagudanch
Correu electrònic: comunicacio@ieec.cat 

Investigador principal
Grup de Recerca en Ciències i Tecnologies de l’Espai (CTE)
NanoSat Lab – Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC)

Barcelona, Espanya
Adriano Camps
Correu electrònic: camps@tsc.upc.edu

Share This