Atorgat el Premi Giuseppe i Vanna Cocconi 2023 de cosmologia a les col·laboracions SDSS/BOSS/eBOSS

2023-05-02 12:00:00
The 2023 Giuseppe and Vanna Cocconi Prize in cosmology awarded to the SDSS/BOSS/eBOSS collaborations
Les col·laboracions SDSS/BOSS/eBOSS han estat guardonades amb el Premi Giuseppe i Vanna Cocconi 2023 en cosmologia, lliurat per la Divisió de Física de Partícules i Altes Energies de la Societat Europea de Física. Aquestes col·laboracions van crear el mapa tridimensional més detallat del nostre Univers, incloent dades de més de tres milions de galàxies, i van utilitzar les propietats estadístiques d'aquests mapes per inferir la geometria i el creixement de l'estructura de l'univers des de mil milions d'anys després del Big Bang fins avui.

El Premi Giuseppe i Vanna Cocconi 2023 és atorgat per contribucions excepcionals a l'Astrofísica de Partícules i la Cosmologia en els últims quinze anys, i en particular, l’han rebut les col·laboracions SDSS/BOSS/eBOSS «per les seves contribucions excepcionals a la cosmologia observacional, incloent el desenvolupament de la mesura de l'oscil·lació acústica bariònica fins a convertir-la en una eina cosmològica primordial, utilitzant-la per sondejar robustament la història de la taxa d'expansió de l'Univers fins a 1/5 de la seva edat, proporcionant informació crucial sobre l’energia fosca, la constant de Hubble, i les masses dels neutrins».

Mesura de l’oscil·lació acústica bariònica

Els sondejos espectroscòpics com BOSS i eBOSS estudien la geometria i el creixement de l'estructura en la història de l'univers d'una manera independent del model a través de la tècnica de ‘regle estàndard’.

La longitud d'aquest regle estàndard es pot vincular directament a l'anomenat horitzó sonor, que és la distància que qualsevol pertorbació podia recórrer en forma d'ones sonores en l'univers primerenc abans de la recombinació (que és l'època en què els electrons i els protons es van unir per formar àtoms d'hidrogen). Aquest regle estàndard també es mesura bé a partir d'observacions de fons còsmic de microones.

Mesurant el regle estàndard al llarg del temps còsmic a partir d’estudis de desplaçament cap al vermell de les galàxies profundes, la història de l'expansió de l'univers es pot reconstruir, i aquesta tècnica ara ben coneguda i estàndard rep el nom d’oscil·lacions acústiques de barions o BAO.

Participació de l’IEEC

L'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha participat activament en aquestes col·laboracions a través de la seva unitat de recerca ICCUB (Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona). Alguns dels seus investigadors, entre ells Héctor Gil-Marín, Jordi Miralda i Ignasi Pérez-Ràfols, han participat en aquestes col·laboracions. L'investigadora ICREA-ICCUB Licia Verde i els antics membres Antonio Cuesta, Beth Reid i Roland de Putter també han format part de l'equip.

Tots els premis atorgats aquest any per aquesta divisió de la Societat Europea de Física es poden trobar a la següent pàgina web: https://eps-hepp.web.cern.ch/eps-hepp/prizes.php

Il·lustració cortesia de Chris Blake i Sam Moorfield, SDSS.

Share This