NEWSPACE

La nova economia de l’espai

La investigació en ciències espacials ha generat tecnologies revolucionàries que han expandit el coneixement de la humanitat i han proporcionat grans avenços socials.

Des de l’inici de la carrera espacial el segle passat i fins fa ben poc, l’exploració i explotació de l’espai ha estat sinònim d’inversió pública estatal i de polítiques governamentals, amb un alt cost i un temps molt llarg de desenvolupament, cosa que suposava una barrera d’entrada per a molts països i empreses.

La nova economia de l’espai (o NewSpace) representa un salt disruptiu en l’ús de l’espai gràcies al desplegament de satèl·lits petits (nanosatèl·lits), basats en tecnologies industrials i digitals avançades, més econòmics i de desenvolupament ràpid. Els nanosatèl·lits, definits a partir de l’estàndard del CubeSat (un cub de 10 cm de costat), s’han convertit en les plataformes ideals per equilibrar el rendiment i les capacitats dels satèl·lits amb el cost de producció, llançament i operacions. Aquests satèl·lits normalment se situen en òrbites de baixa alçada (LEO, per les seves sigles en anglès), localitzades entre 200 i 1200 km de la superfície terrestre.

El NewSpace representa la democratització de l’accés i l’ús de l’espai, i té un impacte enorme en els serveis que reben els usuaris. Ofereix un conjunt de serveis digitals amb una forta capacitat d’innovació i genera un nou mercat, una nova economia amb un gran creixement i oberta a la participació de start-ups, PIMEs i empreses grans, així com entitats públiques que busquen noves oportunitats en el sector de l’espai.

Aquesta nova economia de l’espai posa a l’abast de nous sectors l’ús i l’explotació de plataformes espacials per a una gran varietat d’aplicacions, com són l’observació de la Terra, la navegació i les telecomunicacions, i la recerca científica i tecnològica,. Es tracta de noves aplicacions que permeten una millor gestió del territori i les infraestructures, la mesura i mitigació dels efectes del canvi climàtic i disposar de cobertura de comunicacions, entre moltes altres.

El sector del NewSpace s’ha consolidat a nivell mundial, amb milers de nanosatèl·lits en òrbita i amb un creixement enorme respecte als llançaments efectuats en les darreres dècades.

newspace1
newspace2

Estratègia NewSpace de Catalunya

A l’octubre de 2020, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar l’Estratègia NewSpace amb l’objectiu d’aprofitar l’oportunitat d’aquest canvi de paradigma per al sector espacial i impulsar el seu creixement a partir de les sòlides capacitats existents dels sectors espacial i digital.

En la seva definició i en el seu desplegament hi participen l’IEEC, la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), institucions clau per a la promoció del sector espacial, les tecnologies digitals avançades i els serveis basats en dades geoespacials, respectivament.

Catalunya disposa d’infraestructures, coneixements i bagatge tecnològic i és un actor rellevant en l’àmbit del NewSpace, amb una experiència substancial en recerca i innovació, llançament de missions, disseny de càrregues útils, instal·lacions terrestres, telecomunicacions espacials, així com en l’activitat comercial basada en l’explotació de dades obtingudes des de satèl·lits. A més, té un ecosistema digital de primer nivell que contribueix decisivament en l’impuls del NewSpace, gràcies a la sinergia amb àmbits de coneixement com són la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, l’electrònica avançada per a sensors i ordinadors, la impressió 3D i la manufactura additiva, les comunicacions segures i comunicacions mòbils de nova generació (5G i loT), entre d’altres.

newspace3

Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya

L’IEEC acull dins la seva estructura l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya (APEC). El patronat de l’IEEC va aprovar la creació de l’APEC per articular l’impuls del sector del NewSpace a Catalunya i l’avenç en el coneixement de les àrees relacionades, segons el previst en l’Estratègia NewSpace.

L’APEC contribueix en els diversos pilars de l’Estratègia i executa activitats de promoció de la R+D+i, retenció de talent, construcció d’infraestructures clau tant espacials com terrestres, i de desenvolupament de serveis i aplicacions destinats a l’administració i a sectors industrials. Té com a objectiu fer créixer l’ecosistema a partir de reforçar les capacitats nacionals a mitjà i llarg termini, i promoure la col·laboració internacional, sempre mantenint el compromís de l’entitat amb els criteris de responsabilitat social.

L’APEC coordina les seves activitats amb la Generalitat de Catalunya i les altres entitats promotores de l’Estratègia NewSpace, ICGC i i2Cat. I té assignades, entre d’altres, les següents funcions:

R Desenvolupar les activitats de representativitat i promoció del sector tant a nivell nacional com internacional.
R Actuar de finestra única per facilitar l’accés al sector espacial a les empreses i entitats a través de la reducció de les barreres administratives i l’acompanyament en els processos de caire administratiu i jurídic.
R Definir i executar programes de suport a l’ecosistema del sector espacial.
R Crear les instal·lacions i infraestructures necessàries i amb el finançament adequat per a la seva posada en marxa i manteniment operatiu.

les nostres àrees d’activitat

NewSpace Lab

Iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya dins el marc de l’Estratègia NewSpace i amb el suport de l’IEEC, que posa en disposició del públic una sèrie d’equipaments del sector NewSpace a Catalunya per facilitar la seva visibilitat dins de l’ecosistema local.